LOGO SPRTV Productions Your Voice Your Story
Startende ondernemer, vrouw

Wat is het belangrijkste om te weten als startende ondernemer?

Heb jij ook zo’n leraar of lerares gehad, eentje die waarbij je wel met plezier het leslokaal binnenstapte of dacht van “waarom zijn ze niet allemaal zo”?  Eentje waarbij je zodra je thuis kwam van school direct aan je huiswerk begon in plaats van jaartallen leren voor geschiedenis.  

Ik heb er gelukkig meerdere mogen meemaken in de loop der jaren, maar de eerste was toch wel meester Jan van de eerste klas op middelbare school. Meester Jan gaf Nederlands en dat is eigenlijk best verwonderlijk want tot dat moment was Nederlands, op zijn zachts uitgedrukt, niet mijn favoriete vak. 

Het was ook niet omdat hij de eerste leraar was die we, ik praat over de jaren 70 van de vorige eeuw, met z’n voornaam mochten aanspreken of op de eerste dag dat ik bij hem in de schoolbank zat.

Nee, het begon met het uitdelen van de spullen voor de opdracht voor het kerstrapport, deze telde voor de helft mee voor dat cijfer. Eerst kregen we allemaal twee vellen overtrekpapier, vervolgens verschenen er lege diaraampjes en uiteindelijk kregen we op papier de bedoeling van de opdracht.  

“Vertel in 7 tot 10 dia’s over je leukste hobby, huisdier of sport.”

“Je krijgt hiervoor 2 weken de tijd en het mag niet langer dan 5 minuten duren, ook schrijf je het verhaal in je schrift en lever dat aan het eind, samen met de dia’s, bij mij in.”

Nog voordat de eerste vingers de lucht in gingen voegde hij er aan toe ‘hoe jullie dat doen is helemaal aan jullie, succes’.

Lang hoefde ik er niet over na te denken en  terwijl ik mijn schooltas onder de snelbinders van mijn fiets deed had ik de opzet al in mijn hoofd zitten en dat het over skiën zou gaan daar was geen twijfel over mogelijk.

Handig daarbij was dat sneeuw wit is net als overtrekpapier, dus met maar een paar goed geplaatste potlood halen en puntjes verschenen zo 8 kleine levensechte winterlandschapjes, althans dat vond ik zelf natuurlijk.

‘Alsjeblieft’ mr. Jan legde mijn schrift en de dia’s op mijn schoolbankje, ik keek hem nog aan maar kon weinig aflezen over hoe hij het gevonden had. Het was alweer een dikke week geleden dat we allemaal voor de klas hadden gestaan om onze voordracht te doen en zoals gebruikelijk mochten we pas ons schrift openmaken zodra mr. Jan weer achter zijn bureau zat.

Het geluid van omslaande pagina’s om me heen werd luider en luider en in plaats van alleen maar een kaal cijfer las ik het volgende toen ik op de bewuste pagina was aangekomen;

“Beste Peter,

Wat een gaaf werkstuk heb je gemaakt over skiën. Je hebt me als het ware meegenomen op de afdalingen rondom Randa in Zwitserland. Je enthousiasme, kennis, creativiteit en hoe je voor de klas stond hebben me aan het denken gezet om ook eens op de “lange latten” te gaan staan.

Ik weet dat Nederlands niet bovenaan je lijstje van favoriete vakken staat. Maar ik hoop dat je met deze opdracht hebt gezien dat taal meer is dan alleen de theorie. Taal is een tof middel om ideeën, gevoelens en ervaringen te delen met anderen, zeker als je die stoffige regels weet toe te passen komt je verhaal nog beter over.

Dan wordt het een verhaal dat mensen raakt, inspireert en vermaakt. Een verhaal dat laat zien wie je bent en wat je wilt.

Je hebt een 9 verdiend voor je werkstuk. Ik hoop dat je zo door blijft gaan en wens je veel succes met de rest van het schooljaar. Ik weet zeker dat je veel lol zult hebben met de andere praktijk opdrachten die ik voor jullie komende rapporten heb bedacht.

Meester Jan”

Berg, skiën, sneeuw

En wat is nu het belangrijkste om te weten als startende ondernemer?

Dat je een verhaal hebt dat jou onderscheidt van de rest. Een verhaal dat laat zien wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. Een verhaal dat je met passie en overtuiging kunt vertellen aan je potentiële klanten, partners en investeerders.

Hoe vind je dat verhaal? Door te kijken naar je eigen ervaringen, je drijfveren, je waarden en je doelen. Door te luisteren naar de feedback van anderen, maar ook naar je eigen intuïtie. Door te durven experimenteren, fouten te maken en te leren.

Zo heb ik mijn verhaal gevonden, dankzij meester Jan. Hij leerde me dat taal een tof middel is om ideeën, gevoelens en ervaringen te delen met anderen. Dat taal een manier is om jezelf te laten zien en te laten horen. Dat taal een krachtig instrument is om je dromen waar te maken.

Maar ik weet ook dat het niet altijd makkelijk is om je verhaal te vinden en te vertellen. Dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat je overspoeld wordt door allerlei regels, tips en adviezen over hoe je een succesvol bedrijf moet beginnen.

Daarom heb ik iets speciaals voor jou gemaakt. Een e-book waarin ik je 3 geheime copywriting tips onthul waarmee je je verhaal kunt beginnen. Tips over branding, tone of voice en kernwaarden. Tips die je helpen om je verhaal te schrijven op een manier die bij jou past en die je doelgroep aanspreekt.

Wil je weten wat die tips zijn? Klik dan op de link hieronder en download nu gratis mijn e-book. Dit is je kans om je verhaal te vertellen zoals alleen jij dat kunt. Dit is je kans om je verhaal te laten schitteren. Dit is je kans om van jouw verhaal je succes te maken.

Download hier mijn e-book over 3 geheime copywriting tips

Heb je nog vragen of opmerkingen over mijn blog? Laat het me weten in de reacties. Ik hoor graag van je. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

 

Peter Ramselaar, Allround Copywriter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen